Sverigekompaniet – Exklusiva Sverigetröjor, Landslagströjor och Supporterkläder

Fri frakt över 500kr | Betala med Klarna

Sverigekompaniets blogg

Jantelagen är inte svensk – och har aldrig varit det.

Jantelagen är inte svensk – och har aldrig varit det.

Det har blivit något av en självklarhet i Sverige: "Vi svenskar har ju Jantelagen." Men det är en myt. En seglivad sådan. Jantelagen är inte svensk. Den har aldrig varit det.

Den har faktiskt ingenting med Sverige att göra, varken historiskt, kulturellt eller geografiskt. Den är inte sprungen ur svensk mentalitet, och den representerar inte svensk kultur.

Ursprung i Danmark – av en norsk-dansk författare

Jantelagen kommer från romanen "En flyktning krysser sitt spor" (1933), skriven av Aksel Sandemose, en författare med danskt ursprung och norskt medborgarskap. Boken utspelar sig i den fiktiva staden Jante, som bygger på Sandemoses barndomsstad Nykøbing Mors i Danmark.

I boken beskriver han ett småsint och avundsjukt samhälle där ingen tillåts sticka ut. De så kallade reglerna i Jantelagen är satiriska, kritiska och en spegling av en liten dansk stad – inte av Sverige.

Att tillskriva Jantelagen svenskheten är alltså att lägga något utifrån på vår kultur. Det är som att kalla pizzan för svensk husmanskost – bara för att vi äter den ofta.

Varför tror vi ändå att den är svensk?

Kanske för att vi ibland varit för dåliga på att fira våra framgångar. För rädda att sticka ut. Men det har mer med självkänsla och historia att göra än med någon faktisk "lag".
Jantelagen är inte något som vuxit fram i svenska byar och städer – den är en litterär konstruktion från Danmark, med inspiration från danska sociala strukturer. Den har inget ursprung i svensk tradition eller svensk mentalitet.

Dags att släppa det som inte är vårt

Det är dags att vi slutar bära ett ok som aldrig var vårt från början.
Svenskheten är inte småsinthet, avund eller misstänksamhet. Svenskheten är omtanke, öppenhet, trygghet och gemenskap. Vi ska vara stolta över vårt land – inte blyga för det.

Det betyder inte att vi ska skryta eller höja oss över andra, men vi ska heller inte trycka ner oss själva – och definitivt inte i Jantelagens namn.

Vi är stolta – och det ska vi våga visa

På Sverigekompaniet står vi för en stolt, inkluderande och modern svensk identitet. Vi älskar vårt land, vår natur, våra värderingar och vår historia.
Vi bär blått och gult med glädje – inte med ursäkt.

Varför älskar vi Sverige? En hyllning till vårt land

Varför älskar vi Sverige? En hyllning till vårt land

Det är något särskilt med Sverige. Något som sitter djupt i hjärtat, även om det ibland kan vara svårt att sätta ord på. Det kan vara doften av tallskog en tidig höstmorgon, känslan av sommarens första dopp i en spegelblank insjö, eller ljudet av knastrande snö under fötterna en klar januaridag. Sverige är mer än bara ett land – det är en känsla. Och vi älskar det.

Läs mer

Historien bakom Tre Kronor – mer än bara sport!

Historien bakom Tre Kronor – mer än bara sport!



Tre Kronor är för många svenskar synonymt med ishockey, landslaget och stolthet på isen. Men symbolen har en historia som går mycket längre tillbaka än sportarenor och VM-finaler. Tre kronor är en av Sveriges äldsta rikssymboler – och bär på både kunglig, militär och nationell betydelse.


Kunglig symbol sedan medeltiden


De tre kronorna dök upp redan på 1300-talet under kung Magnus Eriksson. Ursprungligen var de en del av riksvapnet och tros symbolisera de tre vise männen, eller möjligen Sveriges tre delar: Svealand, Götaland och Norrland. Symbolen användes tidigt av kungamakten för att representera hela riket – en enande kraft i en annars splittrad tid.


Från vapen till uniformer


Under århundradena har Tre Kronor varit ett stående inslag i allt från rikets sigill till militära uniformer. Än idag bär Försvarsmaktens soldater märket stolt på sina kläder och hjälmar. Det är inte bara en symbol – det är ett löfte om lojalitet, plikt och gemenskap.


Sporten tog över – men betydelsen lever kvar


Det var under 1900-talet som Tre Kronor fick sitt starkaste fäste inom sporten, särskilt hockeyn. Namnet på det svenska herrlandslaget i ishockey blev snart en självklar del av folkets vokabulär – men symbolens kraft sträcker sig långt bortom matchresultat.


När du bär en t-shirt med Tre Kronor, bär du inte bara ett lag – du bär över 600 års historia. Du bär ett stycke svensk identitet.


Vår design – en hyllning till det svenska


I vår kollektion lyfter vi fram Tre Kronor med stilren design och hög kvalitet. En symbol för alla som känner stolthet över sitt ursprung, sin kultur och sitt land – oavsett om du står på en läktare, jobbar på kontor eller tar en kaffe på stan.

Snyggast på läktarna!

Snyggast på läktarna!

På Sverigekompaniet brinner vi för svensk sport och den fantastiska supporterkultur som följer med den. Oavsett om det är hockey, fotboll eller någon annan sport där Sverige spelar, vill vi att svenska supportrar ska vara snyggast och bäst klädda på läktarna. Det är därför vi har tagit fram de bästa svenska supporterkläderna – för att du som supporter ska kunna visa ditt stöd med stil och stolthet.

Våra supportertröjor är designade för att spegla den svenska passionen och kärleken till landslaget. Vi vet hur viktigt det är att bära en riktigt snygg Sverigetröja när du står på läktaren och sjunger för ditt lag. Med hög kvalitet, sköna material och en design som verkligen representerar Sverige, ser vi till att du alltid är rätt klädd när det är dags för match.

Oavsett om du hejar fram Tre Kronor i hockey-VM eller stöttar landslaget i fotboll, har vi det du behöver. Våra kläder är skapade för riktiga supportrar – de som lever och andas för sitt lag och aldrig tvekar att visa sin kärlek till Sverige.

Så när du tar plats på läktaren nästa gång, se till att du gör det med stolthet. Med en Sverigetröja från Sverigekompaniet blir du en del av den mäktiga svenska supporterkulturen, och tillsammans skapar vi en blågul vägg av passion och engagemang!

Heja Sverige!

Sverige har skrivit idrottshistoria!

Sverige har skrivit idrottshistoria!

Under skid-VM 2025 i Trondheim visade de svenska skiddamerna enastående styrka, vilja och skicklighet genom att ta hela 16 guldmedaljer. Detta är en bedrift som saknar motstycke och befäster Sveriges position som en stormakt inom längdskidåkningen.

Redan från första tävlingsdagen stod det klart att de svenska damerna var i en klass för sig. Jonna Sundling inledde guldfesten med en överlägsen seger i sprinten, där hennes explosivitet och teknik var oslagbar. Ebba Andersson och Frida Karlsson följde upp med otroliga prestationer i distansloppen, där deras uthållighet och styrka gav dem både individuella segrar och lagframgångar. I stafetten visade laget prov på samarbete och taktisk briljans, vilket resulterade i ännu en guldmedalj till Sverige.

Men det var inte bara de individuella insatserna som imponerade – det var den sammanhållning och laganda som genomsyrade hela laget. Att gång på gång kliva högst upp på prispallen och se den svenska flaggan hissas till tonerna av nationalsången fyllde oss alla med stolthet.

Som svenska sportälskare kan vi inte annat än känna oss oerhört glada och stolta över denna historiska prestation. De svenska skiddamerna har inte bara dominerat mästerskapet – de har inspirerat en hel nation och visat vad som är möjligt med hårt arbete, dedikation och en fantastisk laganda.

Stort grattis till hela det svenska skidlandslaget! Ni har skrivit historia och gett oss minnen för livet!