Jantelagen är inte svensk – och har aldrig varit det.
Det har blivit något av en självklarhet i Sverige: "Vi svenskar har ju Jantelagen." Men det är en myt. En seglivad sådan. Jantelagen är inte svensk. Den har aldrig varit det.
Den har faktiskt ingenting med Sverige att göra, varken historiskt, kulturellt eller geografiskt. Den är inte sprungen ur svensk mentalitet, och den representerar inte svensk kultur.
Ursprung i Danmark – av en norsk-dansk författare
Jantelagen kommer från romanen "En flyktning krysser sitt spor" (1933), skriven av Aksel Sandemose, en författare med danskt ursprung och norskt medborgarskap. Boken utspelar sig i den fiktiva staden Jante, som bygger på Sandemoses barndomsstad Nykøbing Mors i Danmark.
I boken beskriver han ett småsint och avundsjukt samhälle där ingen tillåts sticka ut. De så kallade reglerna i Jantelagen är satiriska, kritiska och en spegling av en liten dansk stad – inte av Sverige.
Att tillskriva Jantelagen svenskheten är alltså att lägga något utifrån på vår kultur. Det är som att kalla pizzan för svensk husmanskost – bara för att vi äter den ofta.
Varför tror vi ändå att den är svensk?
Kanske för att vi ibland varit för dåliga på att fira våra framgångar. För rädda att sticka ut. Men det har mer med självkänsla och historia att göra än med någon faktisk "lag".
Jantelagen är inte något som vuxit fram i svenska byar och städer – den är en litterär konstruktion från Danmark, med inspiration från danska sociala strukturer. Den har inget ursprung i svensk tradition eller svensk mentalitet.
Dags att släppa det som inte är vårt
Det är dags att vi slutar bära ett ok som aldrig var vårt från början.
Svenskheten är inte småsinthet, avund eller misstänksamhet. Svenskheten är omtanke, öppenhet, trygghet och gemenskap. Vi ska vara stolta över vårt land – inte blyga för det.
Det betyder inte att vi ska skryta eller höja oss över andra, men vi ska heller inte trycka ner oss själva – och definitivt inte i Jantelagens namn.
Vi är stolta – och det ska vi våga visa
På Sverigekompaniet står vi för en stolt, inkluderande och modern svensk identitet. Vi älskar vårt land, vår natur, våra värderingar och vår historia.
Vi bär blått och gult med glädje – inte med ursäkt.